Engelliler ücretsiz taşınacak
03.06.2014

Bingöl Belediyesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 04.03.2014 tarih ve 28931 sayılı yönetmeliği gereği 65 yaş üstü vatandaşlar, engelli, şehit ve gazi yakınları için şehir içi ulaşımın ücretsiz olacağını duyurdu. Bu kapsama girenlerden ücret talep edilmesi halinde cezai işlem uygulanacak.

Bingöl Belediyesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 04.03.2014 tarih ve 28931 sayılı yönetmeliği gereği 65 yaş üstü vatandaşlar, engelli, şehit ve gazi yakınları için şehir içi ulaşımın ücretsiz olacağını duyurdu. Bu kapsama girenlerden ücret talep edilmesi halinde cezai işlem uygulanacak.

Bingöl Belediyesi Basın ve Yayın Koordinatörlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürürlüğe giren ücretsiz taşıma koşullarını taşıyan 65 yaş üstü vatandaşlar, engelli, şehit ve gazi yakınları için şehir içi ulaşımın ücretsiz olacağı belirtilerek: “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 65 yaş üstü vatandaşlar, engelli, şehit ve gazi yakınları için şehir içi ulaşımında 04.03.2014 tarih ve 28931 sayılı yönetmeliği gereğince ücretsiz veya indirimli seyahat hakkı tanınmıştır. Şehir içi taşımacılık hakkında çıkarılan yönetmelik Bingöl Belediye Başkanlığı tarafından S.S 18 Nolu Motorcular Taşıma Kooperatifi ile yapmış olduğu 22.08.2005 tarihli idari hükümlerde belirtilen 24 maddeden oluşan ücretsiz taşıma hakkına sahip olanlar, ücretsiz ve engelli kimlik kartlarını gösterdiklerinde kooperatif araçlarına ücretsiz binilebileceği belirtilmiştir” denildi.

ÜCRET İSTENİRSE, CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK

Bingöl Belediyesi Meclisi tarafından 02.10.2012 tarih ve 91 sayılı şehir içi halk otobüsleri çalışma usul ve esaslarını belirleyen yönetmeliğin 22. maddesinde belirtildiği üzere yüzde 40 üzeri raporu olan engelli, yaşlı, dershane öğrencileri, gazi, şehitlerin dul eşleri, sosyal güvenlik kuruluşlarında yetim aylığı dışında aylık gelirleri olmayan vatandaşların ücretsiz taşınma hakkı verildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Konunun belediyemiz tarafından S.S 18 Nolu Motorcular Taşıma Kooperatif Başkanlığı’na tabliğ edilmesi üzerine kooperatif tarafından Elazığ 1. İdare Mahkemesi’ne dava açmıştır. Elazığ 1. İdare Mahkemesi’nin 2014/3 sayılı verdiği kararda belirtildiği üzere; Anayasa’nın 10. maddesinin 3. Fıkrasında yer verilen yaşlılar, engelliler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı sayılmayacağına ilişkin anayasa hükmü ile uyumlu olduğu, söz konusu düzenleme ile gaziler, şehitlerin dul eşleri, yetimleri, yaşlılar ile engellilerin korunmasının ve hayatlarının kolaylaştırılmasının amaçlandığı, ayrıca söz konusu düzenlemelerin Belediye Kanunu’nun 15/p maddesi ile belediyelere tanınan toplu taşıma ücret tarifelerini belirleme yetkisi kapsamında olduğu ifade edilmiştir. Bu kapsama giren vatandaşlarımızın S.S 18 Nolu Motorcular Taşıma Kooperatifi’ne başvurmaları halinde kartlarını alabileceklerdir. Belirtilen hususların S.S 18 Nolu Motorcular Taşıma Kooperatifi tarafından yerine getirilmemesi halinde belediyemiz tarafından gerekli yaptırımlar uygulanacaktır” ifadelerine yer verildi.